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The Allure of Washoku: Exploring Dashi and Chopstick Culture

和食わしょく魅力みりょく:だしとはし文化ぶんか

  • Theme: Daily_life_Meals

  • B1/N3intermediate

  • Mar 22nd, 2025

和食[わしょく]の魅力[みりょく]:だしと箸[はし]文化[ぶんか]

単語Vocabulary

  • 和食

    Japanese cuisineNoun

    和食は味だけでなく見た目も大切です。

    When it comes to Japanese food, not only taste but appearance is also important.

  • 食文化

    Food cultureNoun

    日本の食文化を研究しています。

    I am researching Japan’s food culture.

  • 評価する

    To evaluateIrregular Verb

    先生は、生徒の成績を評価します。

    Teachers evaluate student performance.

  • うま味

    Umami (savory taste)Noun

    うま味が強いスープが好きです。

    I like soup with a strong umami flavor.

  • 難しい

    Difficultい-Adjective

    それは初心者には難しい料理です。

    That is a difficult dish for beginners.

  • 挑戦する

    To challenge oneself/tryIrregular Verb

    新しいレシピにちょうせんします。

    I will try a new recipe.

記事Article

和食の魅力:だしと箸文化

The Allure of Washoku: Exploring Dashi and Chopstick Culture

  1. すしや天ぷらなど、日本の食べ物のことを「和食」と言います。2013年に、和食はユネスコの無形文化遺産(Intangible Cultural Heritage)に選ばれました。日本の食文化は、世界で高く評価されています。
  2. 和食を作るときには、「だし」がとても大切です。かつお節や昆布を使ってだしを作ると、うま味がたくさん出ます。塩やしょうゆが少なくても、おいしく作ることができるので、健康にもいいです。
  3. 和食を食べるときは、はしを使うことが多いです。あなたは、はしを使ったことがありますか。はじめは少し難しいですが、ぜひ挑戦してみてください。そばやうどんなどを食べるときは、麺をすするときに大きな音がしても、大丈夫です。日本では、大きな音を立てて食べるのは、そばやうどんがおいしいからだと考える人もいます。
  4. もし自分で和食を作ってみたいなら、まずは みそしる や おにぎり がおすすめです。材料も少なくて簡単に作れますし、日本の「だし」の味を楽しむことができます。ぜひ作ってみてください!
English Translation
  1. Sushi and tempura, etc., are called “washoku,” which refers to Japanese food. In 2013, washoku was listed as a UNESCO Intangible Cultural Heritage. Japan’s food culture is highly valued around the world.
  2. When making washoku, “dashi” is indispensable. If you make dashi using katsuobushi or kombu, a lot of umami comes out. Even if you use only a small amount of salt or soy sauce, you can still make it delicious, so it is also good for your health.
  3. When eating washoku, people often use chopsticks. Have you ever used chopsticks? It can be quite difficult at first, but please give it a try. When eating soba or udon, it is okay to make a loud noise while slurping the noodles. In Japan, some people believe that slurping soba or udon loudly shows that they are delicious.
  4. If you want to try making washoku yourself, first I recommend miso soup or rice balls. They require few ingredients, are simple to prepare, and allow you to enjoy the taste of Japan’s “dashi.” Please give it a try!
かつお節[ぶし]

かつお節

箸[はし]

みそしる と おにぎり

みそしる と おにぎり

質問Question

記事の内容について答えてください

  1. いつ、和食はユネスコの無形文化遺産に選ばれましたか。
  2. 「だし」が大切なのは、なぜ ですか。
  3. 日本では、そばやうどんを食べるとき、大きな音を立ててもいいですか。
English Translation
  1. When was washoku selected as an intangible cultural heritage by UNESCO?
  2. Why is “dashi” important?
  3. In Japan, is it okay to make loud noises when eating soba or udon?

議論Discussion

講師と話しましょう!

  1. あなたが知っているユネスコの無形文化遺産はありますか。
  2. 日本食を食べた事がありますか。
  3. あなたの国の料理にも、「だし」のように、大切な材料はありますか。
English Translation
  1. Are there any UNESCO Intangible Cultural Heritage sites that you are aware of?
  2. Have you ever tried Japanese food?
  3. Are there any ingredients as important as "dashi" in your country's cuisine?
Article Source:
gokigen japanese
Image Source:
photo AC, illust AC
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